Hvad er minde sammenkomst?
Ofte ønsker pårørende at afholde en minde sammenkomst efter bisættelsen eller begravelsen. Både pårørende og venner kan få meget ud af sådan en minde sammenkomst. De pårørende får desuden mulighed for at hilse på alle deltagere ved højtideligheden, og møder måske venner fra afdødes barndom eller ungdom. Der er tradition for at alle har lov til selv at sige et par mindeord eller måske synge en sang, eller spille noget musik, som minder dem om afdøde.
Der er ingen vedtagne regler for, hvordan en minde sammenkomst skal være eller hvordan den bør foregå. Afdøde har muligvis selv udtrykt ønske om at minde sammenkomsten skal afholdes et bestemt sted, hvad der skal serveres og så videre. Hvis afdøde ikke har efterladt noget på skrift, eller har fortalt de efterladte om sine ønsker, så er det op til de pårørende, om der skal holdes en minde sammenkomst, og hvordan den skal afholdes.
Minde sammenkomsten holdes som regel enten på en restaurant, et lokale i forbindelse med kirken eller kapellet, et forsamlingshus eller privat.
Man serverer som regel kaffe og brød. Men det kan være alt fra kaffe, øl og sodavand, champagne til kage, smørrebrød eller middag.
Det varer som regel et par timer at holde en minde sammenkomst, men det kan også sagtens vare en hel dag og aften. Afdøde kan have været bindeled mellem de pårørende og den enkelte deltager ved sammenkomsten. Derfor kan det tænkes at det også er sidste gang man ser personerne ved minde sammenkomsten i forbindelse med højtideligheden.
Hvornår begyndte man på minde sammenkomster?
Før i tiden var minde sammenkomster meget almindelige.
Afdøde lå i kiste i hjemmet, og venner og familie kom forbi og sagde farvel. Herefter gik man til kirken, og fik begravet afdøde, og så gik man hjem igen for at feste og mindes afdøde.
Det er først fra 1870 og frem, at man begyndte at opstille kisten i kirken og holde mindehøjtidelighed der.